Meten is Weten

Afmetingen, PC maat & Doornmaat: Inbouw / Insteek slot

Sloten zijn in diverse afmetingen leverbaar. Bepaalde afmetingen zijn gestandaardiseerd en zodoende voor ieder slot hetzelfde. Echter zijn er ook in die maten weer verschillende uitvoeringen. 2 belangrijke afmetingen van een slot zijn de PC maat ook wel Afstand genoemd en de Doornmaat.

PC maat/Afstand

De PC maat is de afstand tussen het hart van het krukgat en het hart van de profielcilinder. Omdat dit ook het hart van bijvoorbeeld een bonte baard sleutelgat of het gat van het Vrij/Bezet beslag van een BAD/WC slot kan zijn wordt deze maat meestal gewoon de Afstand genoemd.De afstand van een slot is o.a. afhankelijk van waar deze gebruikt wordt. Bij woningbouwsloten, dit kunnen zowel binnen als buitendeuren zijn is de afstand meestal55mm. Zwaardere sloten en veiligheidsloten hebben meestal een afstand van 72mm. Voordeel is dat bijv. de deurkruk of deurknop op grotere afstand van de cilinder zit en er zodoende meer ruimte is voor de bediening. Smaldeursloten zijn zelfs leverbaar met 92mm.

In het buitenland zijn 85mm (België) en 70mm(Frankrijk) veelgebruikte afstanden.

Bad/WC sloten daarentegen hebben vaak een afstand van 78mm. Dit komt meest voor in Duitsland. Voor de Nederlandse markt wordt ook bij Bad/WC sloten 72mm gebruikt.

Doornmaat

De doornmaat van een slot is de afstand tussen de voorkant van de voorplaat van het slot tot het hart van het krukgat en/of cilindergat.Sloten zijn over het algemeen in standaard doornmaten leverbaar maar ook op bestelling in vele uiteenlopende andere maten. Soms tot wel 120mm! Wel gaat deze maat altijd in stappen van 5mm.Een standaardmaat van bijv. een projectslot is 60mm En van een plataldeurslot is dit weer 55mm. Een woningbouwslot heeft als standaardmaat 50mm. Voor sloten gebruikt in ouderen-woningen/verpleegtehuizen etc. is een grotere doornmaat vaak wenselijk. Maar ook bij gebruik van bijv. een grote deurknop. De afstand tussen de deurpost en de knop is bij kleinere doornmaten soms erg beperkt zodra de deur geopend moet worden. (bij een naar binnen draaiende deur)

Ook in het buitenland zijn andere doornmaten gangbaar. In Duitsland heeft zelfs een projectslot bijv. 50mm.

Smaldeursloten (voor profielramen en deuren) kunnen zelfs in hele kleine doormaten geleverd worden. Dit begint vaak al bij 18mm.